trešdiena, 2011. gada 16. novembris

Dārzeņu lazanja

Vajag:
200-250
g lazanjas plāksnes
300
g saldās paprikas
300
g tomātu
200
g baklažānu
300
g kabaču
150
g selerijas kātu
150
g sīpolu
200 g siera
augu eļļa, sāls, pipari



Bešamel mērcei:
1 l piena
100 g sviesta
5 ēdk miltu
sāls, pipari
 

Gatavošana:
Baklažānus sagriež kubiņos, uzber sāli un atstāj 30min nostāvēties, lai noņemtu rūgtumu. Pēc 30min baklažānus noskalo aukstā ūdenī.
Smalki sagriež sīpolu un sagriež kubiņos kabaci. Papriku sagriež salmiņos. Smalki sagriež selerijas kātus un tomātus.
Sīpolu apcep eļļā, pievieno kabačus un baklažānus, cep 5-7min. Pievieno papriku un seleriju, cep 5min. Pievieno tomātus un cep vēl 2-3min. Sāli un piparus pievieno pēc garšas.
 

Bešamel mērcei pannā izkausē sviestu. Pievieno miltus, kārtīgi izmaisa un nedaudz pacepina. Tad lēnām lej klāt pienu, visu labi samaisa un ļauj vārīties līdz pirmajam burbulim. Mērci karsē tik ilgi, kamēr tā kļūst šķidra krējuma konsistencē. Svarīgi sekot, lai neveidotos kunkuļi. Mērci nedaudz pasāla, pēc vēlmēm var pievienot muskatriekstu vai ķiploku.

Cepamformu ietauko vai nedaudz ielej tajā sagatavoto mērci, tad liek lazanjas plāksnes (pirms tam ieteicam izlasīt uz iepakojuma vai ražotājs iesaka tās apvārīt vai lietot sausas). Uz plāksnēm izkārtot pusi dārzeņu pildījuma. Uzlej mērci. Atkal liek lazanjas plāksnes un otru pusi dārzeņu pildījuma. Uzlej mērci. Visam virsū kārto atlikušās lazanjas plāksnes un pārlej ar atlikušo mērci.
Lazanju cep cepeškrāsnī 180 grādos 20 minūtes.
Pēc 20min lazanju pārber ar sieru, kas sarīvēts uz vidējās rīves un turpina cept vēl 20-25 minūtes.

Komentāri:
Dārzeņus var likt jebkādus citus, jebkādās proporcijās un variācijās (burkāni, puķkāposti, kukurūza, spināti, biezpiens, mozarella, ķiploki, baziliks, sēnes, olīves...)
Lazanjas plākšņu vietā var izmantot pašceptas plānās pankūkas vai lavašu.

Garšu dažādošanai lazanju pa kārtām var pagatavot ar Bešamel un Sarkano mērci.
Vajag:
1 lielā bundža konservētu tomātu
1 liels sīpols
4 ķiploka daiviņas
1 liela paprika
1 vidējs burkāns
baziliks svaigs vai kaltēts
sausais sarkanvīns
sāls
1 ēdk balzamiko etiķa
Gatavošana:
Sarīvē burkānus un pārējās sastāvdaļas sasmalcina. Dziļā pannā nedaudz apcep sīpolus un ķiplokus. Pieber rīvētos burkānus ar paprika un visu cep ~7min. Tad pievieno konservētos tomātus. Sautē ~10min. Pielej pēc garšas sarkanvīnu (~1/3 klasiskās vīna glāzes), pieber baziliku (padaudz), sāli un balzamiko. Visu pasautē kādas 3min.

Un galu galā - var gatavot saldo lazanju

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.