sestdiena, 2011. gada 19. novembris

Spageti ar frikadelēm tomātu mērcē

Foto no http://lindasvirtuve.lv/
Vajag:
Gaļas bumbām:
450 g maltās gaļas
200 g žāvētas pusmīkstās desas (vislabāk, ja desa ir pikantāka), sasmalcināta sīkos gabaliņos (vislabāk sablendēta maltās gaļas konsistencē)
60 g rīvmaizes
2 olas
1 daiviņa ķiploka, smalki sasmalcināta
puse sīpola, smalki sasmalcināta
200 g siera, sagriezti 1 cm kvadrātiņos
Mērcei:
2 x 400 ml konservētu tomātu
250 g sēnes (piem.šampinjoni)

1 sīpols, sagriezts gabaliņos
1 paprika (vislabāk zaļā)
2 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
2 tējk. itāļu sausās garšvielas (sastāvā – raudene, baziliks, majorāns, timiāns, rozmarīns un salvija) vai svaigs baziliks un pētersīļi
sāls un pipari pēc garšas
2  tējk. cukura
Plus:
500 g spageti
Gatavošana:
Mērces gatavošana – uzkarsētā eļļā apcep sīpolus, sēnes un papriku. Cep, līdz sēnes un sīpoli ir zeltaini brūni. Pievieno sakapātās ķiploka daiviņas. Pasautē 2 minūtes. Noslēgumā pievieno konservētos tomātus. Pievieno itāļu garšvielu vai svaigos garšaugus. Pēc garšas pievieno arī sāli un piparus. Sagaida pirmo burbuli un uz lēnas uguns, pa laikam apmaisot, reducē (ūdenim iztvaikojot, mērce kļūs biezāka).
Bumbu pagatavošana - visas gaļas bumbu sastāvdaļas, izņemot sieru, sajauc lielā bļodā ar rokām vai ar mikseri, līdz veidojas viendabīga masa. Ar rokām veido bumbiņas, vidū tajās iespiežot siera gabaliņu tā, lai to no visām pusēm pilnībā nosegtu gaļas masa. Sagatavotās bumbiņas cep sakarsētā eļļā uz vidējas uguns. Bumbiņas cepšanas laikā regulāri ‘jāparullē’, lai tās nezaudētu savu apaļo formu. Cep, līdz bumbiņas kļūst brūnas (līdzīgi kotletēm).  Neuztraucieties, ja cepšanas gaitā no bumbiņām nedaudz iztek siers, tas mērces garšu padarīs vēl labāku!
Kopā salikšana – uzvāra spageti, sekojot norādījumiem uz iepakojuma. Gaļas bumbas iemaisa tomātu mērcē. Ja nepieciešams, uzsilda. Pasniedzot pārber ar svaigiem garšaugiem. 
Komentāri:
Es šo ēdienu gatavoju krietni vienkāršojot recepti, bet rezultāts vienalga bija labs!
Tātad – gaļas bumbām ņēmu tikai jauktu malto gaļu, ko papildināju ar garšvielām, rīvmaizi, krējumu. Sieru neizmantoju.
Taisīju frikadeles, ko vispirms ūdenī pavārīju līdz pirmajiem ūdens burbuļiem un tad liku cepamtraukā un 220 grādos cepu cepeškrāsnī līdz smukam brūnumam.
Tikmēr mērcei katliņā nedaudz apcepu sīpolus ar paprika un ķiplokiem, pievienoju tomātus savā sulā un sautēju. Garšvielas liku pēc sajūtām. Kad likās, ka šķidruma mērcē kļūst par maz, tad mērces šķidrināšanai izmantoju frikadeļu buljonu.
Pirms pasniegšanas liku vārīties makaronus, īsi pirms gatavības pārliku tos mērcē un kopā pakarsēju burtiski mirkli.
Pasniedzot šķīvī liku makaronus un uz tiem frikadeles.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.