svētdiena, 2011. gada 6. novembris

Sirņiki

Par sirņikiem neskaitāmi daudzās receptēs tiek dēvēti visdažādākie biezpiena plāceņi un droši vien tā arī ir pareizi. Taču no manas vecmammas nākusī un manas mammas gadiem gatavotā sirņiku recepte ir pavisam konkrēts ēdiens – no stingras biezpiena mīklas cepti rombveidīgi plāceņi, kas pirms pasniegšanas tiek sautēti saldā krējuma, sviesta un cukura mērcē.
Centīgu meklējumu rezultātā internetā atradu kaut ko līdzīgu man zināmajiem sirņikiem, taču tajās pāris receptēs biezpiena rombi tiek cepti cepeškrāsnī un pēc tam sautēti ūdens, saldā krējuma un sviesta mērcē bez cukura.
Tad nu piedāvāju manas vecmammas un mammas gatavotos, un man ierastos Sirņikus!
Vajag:
400 g biezpiens
3-4 olas (atkarībā no olu izmēra)
šķipsna sāls
cepamais pulveris (nav obligāti)
milti - tik daudz, lai mīkla sanāk rullējama, bet ne pārmēru cieta
Mērcei: 
saldais krējums tik, lai sautējamā katliņā visi sirņiki tikti apņemti
sviests nedaudz, var arī nebūt nemaz
cukurs atkarībā no vēlamās salduma pakāpes
Gatavošana:
Biezpienam pievieno sāli, cepamo pulveri, olas, miltus un samīca stingrā mīklā. Mīklu izveltnē uz miltiem nokaisītas pamatnes ~ 0,5 cm biezumā. Ar asu nazi sadala mīklu rombos (~3x6 cm). Rombus cep pannā sakarsētā eļļā no abām pusēm zeltaini brūnus (vai liek uz miltiem nokaisītas cepamās pannas un cep cepeškrāsnī. Šis variants noteikti veselīgāks, jo mazāk taukvielu).
Izceptos sirņikus liek katliņā, pārlej ar saldo krējumu, pievieno sviestu, cukuru un uz lēnas uguns uzmanīgi pamaisot karsē, līdz kamēr cukurs izkusis un sirņiki "sadraudzējušies" ar mērcīti. Vārīt nevajag.
Liek šķīvī, bagātīgi pārlej ar saldo mērci un pasniedz!
Komentāri:
Nu man te nav daudz komentāru. Pārbaudīta vērtība gadu garumā!
Ēdiens ir ļoti salds, bet to var pielāgot savai salduma kārei variējot ar cukura daudzumu. Mēs mīlam ēst saldu :) Brīnišķīgi garšo tikko cepts, sautēts un karsts pasniegts, kā arī atdzisis. Otrās dienas sirņikiem ir īpaša garša, jo mērce sasūkusies biezpiena plāceņos un tie kļuvuši pufīgāki. Iesaku izmēģināt!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.