Foto no http://uwagatavo.wordpress.com/ |
Ziemassvētku augļu kēksu, kūku un pudiņu receptes ir visdažādākās. Visām pievienojami žāvēti augļi un gandrīz visas gatavojamas ar ilgāku vai ne tik ilgu nostāvēšanos.
Tā kā par Ziemassvētkiem un gada nogali tiek domāts pietiekoši laicīgi, tad man liekas, ka nav sarežģīti visā svētku gaidīšanas un gatavošanās atmosfērā sameistarot arī brīnišķīgu svētku mielasta gardumu, ar ko tiks palutināti mājinieki, pārsteigti viesi, kā arī skaisti noformēts un iesaiņots, vesels vai šķēlēs – kēkss būs lieliska dāvana!
Kēkss jāgatavo 4-8 nedēļas pirms Ziemassvētkiem. Tas ir gards un ārkārtīgi aromātisks.
Vajag:
marli
foliju
pacietību :)
Lielā bļodā Nr.1 sajauc:
750 g dažādu augļu cukātus, žāvētas aprikozes, plūmes, ābolus, ananasu "lapiņas", papaiju… (lielākos gabaliņus sasmalcina)
200 g tumšo rozīņu
200 g gaišo rozīņu
200 g sakapātu valriekstu (vai citu riekstu)
1/3 tējk samaltas citronu mizas
1/2 tases apelsīnu vai aprikožu ievārījuma
1/4 tases citronu sulas
1/4 tases brendija
1/2 tējk vaniļas
1/4 tējk. mandeļu ekstrakta (var aizvietot ar kanēli)
NB "tase" = 240 ml vai 16 ēdk
Šo maisījumu apklāj un atstāj istabā pa nakti. (ieteikums nemēģināt nogaršot, bīstami kēksam nepieciešamo proporciju saglabāšanai ;) )
Nākamajā dienā gatavo kūku:
bļodā Nr.2 samaisa:
2 tases miltu
1 tējk kanēļa
1 tējk muskatriekstu
½ tējk maltas krustnagliņas (var nelikt)
1 tējk cepamā pulvera
½ tējk sāls
bļodā Nr.3:
750 g dažādu augļu cukātus, žāvētas aprikozes, plūmes, ābolus, ananasu "lapiņas", papaiju… (lielākos gabaliņus sasmalcina)
200 g tumšo rozīņu
200 g gaišo rozīņu
200 g sakapātu valriekstu (vai citu riekstu)
1/3 tējk samaltas citronu mizas
1/2 tases apelsīnu vai aprikožu ievārījuma
1/4 tases citronu sulas
1/4 tases brendija
1/2 tējk vaniļas
1/4 tējk. mandeļu ekstrakta (var aizvietot ar kanēli)
NB "tase" = 240 ml vai 16 ēdk
Šo maisījumu apklāj un atstāj istabā pa nakti. (ieteikums nemēģināt nogaršot, bīstami kēksam nepieciešamo proporciju saglabāšanai ;) )
Nākamajā dienā gatavo kūku:
bļodā Nr.2 samaisa:
2 tases miltu
1 tējk kanēļa
1 tējk muskatriekstu
½ tējk maltas krustnagliņas (var nelikt)
1 tējk cepamā pulvera
½ tējk sāls
bļodā Nr.3:
Saputo 250 g sviesta lēnām pievienojot 1 tasi cukura, rūpīgi sakuļ.
Pa vienai pievieno 6 olas (pēc katras pamatīgi sakuļot).
Pievieno miltus ar garšvielām no bļodas Nr.2 un rūpīgi samaisa.
Pievieno augļu maisījumu no bļodas Nr.1, samaisa.
Ar taukvielām ieziestā lielā tortes formā ieklāj cepamo papīru, ielej mīklu.
Zem kēksa plītī ieliek cepešpannu līdz pusei pilnu ar ūdeni. Kēksu 3-4 h cep 120 grādos, kamēr tas ir mazliet "atrāvies" no pannas un kēksā iesprausts skaliņš paliek tīrs.
Kēksu 1 h atdzesē, tad izgāž uz galda no formas. Brendijā rūpīgi izmērcē marles gabalu.
Kēksu ietin izmirkušajā marlē, tad folijā un visu šo satinumu like atpakaļ formā, kurā kēks tika cepts un glabā tumšā vietā VISMAZ 2 NEDĒĻAS.
Pa vienai pievieno 6 olas (pēc katras pamatīgi sakuļot).
Pievieno miltus ar garšvielām no bļodas Nr.2 un rūpīgi samaisa.
Pievieno augļu maisījumu no bļodas Nr.1, samaisa.
Ar taukvielām ieziestā lielā tortes formā ieklāj cepamo papīru, ielej mīklu.
Zem kēksa plītī ieliek cepešpannu līdz pusei pilnu ar ūdeni. Kēksu 3-4 h cep 120 grādos, kamēr tas ir mazliet "atrāvies" no pannas un kēksā iesprausts skaliņš paliek tīrs.
Kēksu 1 h atdzesē, tad izgāž uz galda no formas. Brendijā rūpīgi izmērcē marles gabalu.
Kēksu ietin izmirkušajā marlē, tad folijā un visu šo satinumu like atpakaļ formā, kurā kēks tika cepts un glabā tumšā vietā VISMAZ 2 NEDĒĻAS.
Kēksu var (un vajag!) glabāt arī ilgāk, tikai tad ik pa pāris dienām tas jāaplaista ar dažām ēdk brendija.
Pirms pasniegšanas kēksu var pārliet ar šokolādes glazūru.
Bet tā bilde taču nav no Tava keksa?
AtbildētDzēstNav gan, jo pagaidām vēl ar fotografēšanu nenodarbojos, par ko arī stāstu bloga "Sākumā".
AtbildētDzēstTaču tieši šo keksu pati gatavojusi esmu un viedoklis par to man ir :)
Zem bildes ieliku norādi uz autoru, lai gan informācija jau pirms tam bija redzama uz bildes uzejot.
Ja bildes autorei/am ir pretenzijas par tās izlikšanu manā blogā, tad dod lūdzu ziņu!
Ar cieņu,
Ilona